MBO gezondheidszorg

Welke opleidingen kun je allemaal volgen binnen de sector Gezondheidszorg? Deze sector wordt ook wel de Zorg en Welzijn genoemd. Diverse cursusaanbieders bieden diverse MBO opleidingen in de gezondheidszorg aan. De belangrijkste studierichtingen zijn Verzorgende-IG en Verpleegkundige, beide van verzorgende aard. Er is ook nog de functie Persoonlijke begeleider dat zich meer op het gebied van maatschappelijke zorg bevindt, en meer begeleidend van aard.

MBO Verzorgende IG

Wat doe je als verzorgende-IG (Individuele Gezondheidszorg)? Als verzorgende IG geef je zelfstandig zorg aan verschillende doelgroepen. Je hebt het meest directe contact met diegenen waarom het gaat. Je helpt mensen met wassen en aankleden, signaleert gezondheidsproblemen en onderhoudt contact met andere hulpverleners.
Je kunt je als verzorgende IG specialiseren in de volgende richtingen:

  • Kraamzorg (KZ)
  • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
  • Gehandicaptenzorg (GHZ)
  • Verpleeg-, verzorgingstehuizen, thuiszorg (VVT)
Bekijk het overzicht van MBO-opleidingen voor Verzorgende IG.

MBO Verpleegkundige

Zorg je graag voor mensen? Als verpleegkundige kun je gaan werken in een ziekenhuis, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg of een verpleeg- of verzorgingshuis? Er zijn de volgende hoofdrichtingen binnen MBO Verpleegkunde. Overigens; het is mogelijk om deze studie verkort te volgen als je al een Verzorgende IG hebt gevolgd minder dan 5 jaar geleden.

  • Ziekenhuis
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Gehandicaptenzorg
  • Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg
Kijk bij ons overzicht van opleidingen voor MBO verpleegkundige.

MBO Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Als Medewerker Volwassenenwerk of persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen ondersteun je allerlei doelgroepen. Dit kunnen bijvoorbeeld cliƫnten van alle leeftijden met (chronische) ziekten zijn. Of ouderen of asielzoekers. De basis van de werkzaamheden is activiteitenbegeleiding.
Je kan aan het werk in verschillende sectoren. Denk aan een asielzoekerscentrum, ziekenhuis, bejaardenhuis, opvangcentrum en/of welzijnsinstellingen. Daarbinnen zijn er diverse functies mogelijk, zoals activiteitenbegeleider, werkbegeleider, trajectbegeleider en algemeen begeleider.

Bekijk alle opleidingen op het gebied van activiteitenbegeleiding.