Waar moet ik op letten bij het vergelijken van verpleegkundige opleidingen?

De opleiding ‘Verpleegkunde’ is één van de populairste opleidingen op dit moment. De opleiding wordt zowel op mbo als hbo niveau aangeboden. Daarnaast is het ook mogelijk om een Verpleegkunde master te volgen, zodat de kennis op academisch niveau verder kan worden uitgebreid. Tot slot worden er ook veel verschillende vormen van thuisstudie aangeboden. Door het volgen van een thuisstudie of deeltijdopleiding, kan de opleiding worden gecombineerd met werken in de praktijk. Bij het vergelijken van verpleegkundige opleiding, is het van belangrijk om te kijken naar het niveau, de kwaliteit van de onderwijsinstelling en de ervaringen van vorige studenten.

Het niveau van de opleiding Verpleegkunde

Zoals eerder aangegeven wordt de opleiding zowel op mbo, hbo als wo niveau (master) aangeboden. Voordat je start met het vergelijken van de verschillende onderwijsinstellingen, is het natuurlijk van belang om te weten voor welk opleidingsniveau jij in aanmerking komt. Voor het volgen van een hbo opleiding is het doorgaans noodzakelijk om een mbo opleiding succesvol te hebben afgerond, of in het bezit te zijn van een diploma van een havo opleiding. Voor het volgen van de master is het meestal noodzakelijk om een pre-master af te ronden of een andere universitaire bachelor succesvol afgerond te hebben.

Toelatingseisen bij de opleiding Verpleegkunde

Door de populariteit van de opleiding Verpleegkunde, is het mogelijk dat onderwijsinstellingen gebruikmaken van extra toelatingseisen. Op deze manier zorgt de onderwijsinstelling ervoor dat alleen de echt gemotiveerde studenten aan de opleiding beginnen. Bij het vergelijken van verpleegkundige opleidingen is het natuurlijk van belang om te kijken wat de toelatingseisen precies inhouden en op basis daarvan bepalen of de toelatingseisen voor jou haalbaar zijn.

De toelatingseisen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het maken van één of meerdere toelatingsexamens. Vaak wordt er voor dergelijke toelatingsexamens dan wel voldoende (gratis) studiemateriaal aangeboden.